Образование

Започна 45-ият Международен летен семинар по български език и култура

45-ото издание на Международния летен семинар по български език и култура бе официално открито в аулата на Великотърновския университет.

Ректорът на висшето училище и директор на семинара проф. д-р Христо Бонджолов приветства участниците и гостите с думите: „Събират ни желанието да намерим още един език, на който да се разбираме, и моята България, която в този месец е най-гостопремна, радва се на най-много гости от различни краища на света,дарява ги със светлина, омайва ги с красотата на своята природа, с песента на птиците, с езика, историята и културата на един древен европейски народ . За тези дни, в които ще сме заедно, границите помежду ни ще се стопят. Преградите и предразсъдъците ще изчезнат, а словото и общуването ще градят мостове на приятелство“.

Проф. д-р Бонджолов допълни, че 45 години не стигат и семинарите по българистика трябва да пребъдат във времето. Той коментира и развитието на обучението по български език за чужденци, като посочи, че най-важното е да се създаде единна рамка. „Трябва да има едни учебници, единни тестове и един модел на сертифициране. Така чужденците, които желаят да учат в български училища или университети, ще бъдат улеснени и ще могат да го направят без административни проблеми.“, поясни проф. д-р Бонджолов.

45-ият международен семинар по българистика ще продължи до 31 юли. Тази година в събитието се включват 80 участници от 29 страни. Те  бяха посрещнати по стар български обичай с питка с мед и сол. Близо 30 от участниците се завръщат за пореден път, за да станат част от проявата.

Международният летен семинар по български език и култура се организира от Великотърновския университет с подкрепата на Министерството на образованието и Община Велико Търново.

Диана Колева