Любопитно

Започна конкурсът „Дърво с корен”

Истории за любими дървета в България приема за десета поредна година в конкурса „Дърво с корен” фондация „ЕкоОбщност. Той цели да събере снимки и разкази за дървета, които са оставили у нас спомен, свързан с лични преживявания, местни предания и легенди, или национални исторически моменти.  Предложения се приемат до 6 септември.

Участниците ще се състезават в три категории. Първата е „Дърво с корен”  за всички предложения. „Млад природолюбител” е за  разкази с дървета, които са засадени или отглеждани от деца на възраст между 6 и 14 години. А категорията „Вековните дървета разказват” е за значими интересни за местната общност истории и легенди с над 100-годишни дървета ”, обясни Любомира Колчева от фондация „ЕкоОбщност”. 

Номинациите ще бъдат разгледани от жури, което ще отличи победителя в категория „Млад природолюбител” и ще излъчи финалистите в „Дърво с корен 2019” и „Вековните дървета разказват”. Победителите в тях  ще бъдат определени чрез онлайн гласуване през месец октомври. Фаворитът в категория „Дърво с корен“ ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината” през 2020-а.