Община

Започва проектиране на подпорна стена край „Св. 40 мъченици“

Днес приключват геоложките сондажи на свлачището в подножието на Царевец. Предварителните резултати пред микрофона на Общинското радио обобщи зам.-кметът проф. Георги Камарашев.

„Там, положението се оказа доста сериозно, но днес приключват проучванията и ще получим базова информация, въз основа на която ще започне проектирането на подпорна стена”, поясни той. Около 20 000 лв. от общинския бюджет ще бъдат заделени за целта, за не повече от месец се очаква да бъде готов проектът.

С писмо, кметът Даниел Панов е известил Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерски съвет за свлачището, което се активизира от снеговалежи, в навечерието на 22 март. „Целта е, след като подготвим документацията, да кандидатстваме към Междуведомствената комисия за финансиране на този обект”, допълни проф. Камарашев. Какви ще са разходите, необходими за укрепването на пътя ще станат ясни, след като има готов проект и съответните количествено-стойностните сметки.

След края на сондажите, ще бъде въведена временна организация на трафика. Самото проектиране ще започне през следващата седмица. Готовият проект ще бъде внесен за съгласуване с държавните институции, а реализацията му ще стартира непосредствено след получаването на положителни становища.

През следващата седмица започва и частичен ремонт на асфалтовата настилка по обходния път зад крепостта Царевец.