Любопитно Образование

Започват летните експедиции на търновските пещерняци

Започват летните експедиции на  пещерняците от ТД „Академик” и на учениците от Клуба по спелеология при Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”. Посещенията ще стартират от Търновските височини, където преди месец са локализирани нови ниши, съобщи председателят на пещерен клуб „Дервент” Евгени Коев. В програмата са включени участие в националната експедиция в района на Марина дупка край Трявна, обхождания на землищата на селата Мусина и Емен, както и наблюдения на карстови образувания в района на Балван и Ново село. Към проучванията ще се присъединят седем ученици от Клуба по спелеология както и бивши възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм.

„Експедициите имат практическа насоченост. Правим комплексни наблюдения на водите в карстовите райони. Отбелязваме какво е влиянието на човешката дейност върху оттока на водите, колониите на прилепите,  правим документиране на пропастите и пещерите за обща информираност на местното население”, обясни Евгени Коев. Очаква се до края на месец август изследователите да работят за поредна година и в  Скалните манастири до русенското село Иваново.

Традиционно спелеолозите ще подкрепят  организацията и провеждането на нощния туристически поход от Прохода на републиката до Шипческия проход. Пешеходният тур по билото на Стара планина ще се проведе тази година на 30 юни.