Любопитно Образование

Започват летните експедиции на търновските пещерняци

Започват летните експедиции на  пещерняците от ТД „Академик” и на учениците от Клуба по спелеология при Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”. Посещенията ще стартират от Търновските височини, където преди месец са локализирани нови ниши, съобщи председателят на пещерен клуб „Дервент” Евгени Коев. В програмата са включени участие в националната експедиция в района на Марина дупка край Трявна, обхождания на землищата на селата Мусина и Емен, както и наблюдения на карстови образувания в района на Балван и Ново село. Към проучванията ще се присъединят седем ученици от Клуба по спелеология както и бивши възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм.

„Експедициите имат практическа насоченост. Правим комплексни наблюдения на водите в карстовите райони. Отбелязваме какво е влиянието на човешката дейност върху оттока на водите, колониите на прилепите,  правим документиране на пропастите и пещерите за обща информираност на местното население”, обясни Евгени Коев. Очаква се до края на месец август изследователите да работят за поредна година и в  Скалните манастири до русенското село Иваново.

Традиционно спелеолозите ще подкрепят  организацията и провеждането на нощния туристически поход от Прохода на републиката до Шипческия проход. Пешеходният тур по билото на Стара планина ще се проведе тази година на 30 юни.

 

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone