Полиция

Започват засилени проверки за използването на колани в моторните превозни средства

От днес до 12 май започва специализирана полицейска операция за използването на обезопасителни системи от водачите на моторни превозни средства и техните пътници. Специален акцент ще бъде поставен на правилното превозване на деца.
Друг акцент в операцията ще бъде правилното поставяне на регистрационния номер от мотоциклетистите. Според изискванията на Наредба № I-45 от 24.03.2000 г., регистрационните табели на мотоциклетите се поставят само отзад, но така че да се осигури тяхната видимост и осветеност нощно време. Освен това при закрепването не трябва да се нарушава формата на табелата, целостта на графиката и символите на номера (чл. 10, ал. 5 от Наредба № I-45 от 24.03.2000 г.).
По време на идентична операция, проведена в периода 17-24 април тази година в област В. Търново са проверени 1 184 автомобила и 1615 лица. Санкциониран е 1 водач на мотоциклет, който не е имал регистрационна табела, 1 водач на мотоциклет за непоставена каска и 75 граждани за неизползване на обезопасителни системи в леките автомобили.