Политика

Запазване и обогатяване на наследството на Велико Търново – основен акцент в инвестиционните предложения на ВМРО

В 11 точки са формулирани предложенията за Инвестиционна програма 2021 на общинските съветници от групата на ВМРО в местния парламент.  Запазването и обогатяването на културно-историческото наследство на старата столица е основен акцент в исканията. „На първо място сме поставили подготовка и реализация  на реконструкцията на сградата на Патриаршията на хълма Царевец. Не само, защото има решение от предишен мандат на Общинския съвет сградата да бъде православен храм, но и заради факта, че това е най-святото място във Велико Търново, където са короновани българските царе и са интронизирани патриарсите на Европа“, каза ръководителят на групата Евгени Коев. На второ място воеводите поставят рехабилитация на ул. „Хисарска“, която води от Асеновата порта към средновековната църква музей „Св. Св. Петър и Павел“ в кв. „Асенов“.

Старият град също е сред приоритетите на общинските съветници.  „От десетилетия стои отворен въпросът за основен ремонт и рехабилитация на  инфраструктурата в източната част на Варуша. Това е възрожденско Търново. Трябва да се променят философията и политиката за него, за да е живо място за млади и възрастни, за българските и чуждестранните туристи“, коментира Коев. По негови думи пътната и водопроводната мрежа в района са в много лошо състояние, от спешен ремонт се нуждаят ул. „Резервоарска“ и ул. „Янтра“, която е от няколко стъпала, но те свързват главната „Стефан Стамболов“ с емблематичната „Гурко“.

Осигуряване на финансиране за изграждане на подпорна стена на ул. „Панорамна“, ремонт на ул.  „Поп Харитон“ и „Опълченска“, строителство на детски площадки в кв. „Бузлуджа“ и в ДГ „Райна Княгиня“, монтиране на съоръжения за стрийт фитнес в кв. „Колю Фичето“ и в парковете „Акация“,  „Марно поле“, „Габровски“ и „Черни връх“, предлагат още от ВМРО.

И не на последно място разкриване на кабинет за оказване на безплатна психологическа и здравна помощ на хора, изпаднали в различни зависимости.