Икономика Политика

Зам.-министърът на земеделието И. Христанов: „Регламентираният достъп до земя на земеделските производители ни е приоритет“

„Приоритет номер едно на земеделското министерство е правилният и добре регламентиран достъп до земя на земеделските производители. Защото има стопани, които нямат ясно изразена нужда да ползват конкретни площи, а други имат голямо поголовие и няма къде да изкосяват трева, и да изкарват животните. Така няма как да расте поголовието им като нямат земя“, коментира във Велико Търново зам.-министърът на земеделието Иван Христанов. Той се срещна в старата столица със земеделски производители и животновъди.

Друг проблем е свързан с новите програмни периоди.

„В момента се наблюдават ужасяващи неща. Бави се мярка и после се обявява шоково. Изведнъж, за много малко време Държавен фонд „Земеделие” трябва да обработи огромен обем документи. Една агенция не може да работи в такива пикове. Това, което искаме да направим е да въведем прозрачност, предсказуемост и планируемост. За да знае държавата и стопаните как са си разставят ресурса, кога, какво ще се случи. Механизмът вече е създаден. Стратегическият план е готов, април първите коментари по него ще получим. Ако през юни имаме окончателен вариант на плана, ще го разпишем и ще публикуваме график за отваряне на мерките по-рано“, поясни още зам.-министър Христанов.

Относно ковид мерките за сектора, той поясни, че сумата е увеличена от 72,5 млн. лева на 111,5 млн. лева. В петък е имало среща с всички браншови организации за изготвяне на механизъм за нейното разпределяне, с идеята да се постигне прозрачност.

Относно готвените протести на овощарите зам.-министър Христанов поясни, че със ставките са възникнали проблеми.

„Те са получили допълнително финансиране миналата година от втори стълб от Общата селскостопанска политика в размер на 10 млн. лева и това е позволило ставките да са повишени. Но имаме увеличение на площите за овощарство. Разпределена помощта на повече площи се получава по-ниска ставка. Обсъждаме възможности за компенсиране. И при животновъдите също следим ставките. Ще направим всичко възможно да дамерим механизъм, по който да дофинансираме ставките от миналата година и да ги увеличим. В понеделник ще имаме среща с експертния екип и юристите и ще обсъдим възможности“, обясни зам.-министърът на земеделието.

Помощта de minimis е приключила. „Тя е нотифициран отдавна. Като кабинет ние сме при заварено положение. Има таван за помощта и таван за конкретните стопани. Някои са си я получили, други ще я получат“, коментира още зам.-министър Иван Христанов.

Кремена Крумова – Попова