Култура Образование

Зад кулисите на известните песни и видеоклипове с Димитър Ганчев-Майт и Христо Рачев

Пореден образователен концерт организира учителят по музика в ОУ „Св. Патриарх Евтимий” Добрин Пелтеков. Той ще се състои на 7 декември, петък, от 18:15 часа във физкултурния салон на учебното заведение. Събитието ще срещне ученици от старата столица с Димитър Ганчев-Майт и Христо Рачев. Двамата са миксинг инженери и част от „Sound Ninja Academy” (Школа по софтуерно продуциране на музика и DJ-инг). На техния професионализъм се доверяват редица известни изпълнители като Графа, Любо Киров, Лили Иванова, Белослава, водещи джаз музиканти и творци от разнообразни жанрове и поколения. Двамата ще разкажат за работата си с популярните лица, както и за това как се създава една съвременна песен. Те ще направят демонстрация на типични съвременни инструменти за правене на бийтове контролери, синтезатори и дръм машини. Специалистите ще въведат публиката и в актуалните софтуерни програми за създаване и миксиране на музика.

На образователния концерт са поканени всички ученици от великотърновските училища, подчерта организаторът  Добрин Пелтеков. „В часовете в шести и седми клас имаме интересни теми, една от които е „Звукозаписно студио”. Учениците, когато чуят по радиото или видят по телевизията изпълнителите, мислят, че всичко е направено лесно. Те не са запознати с продължителния процес на създаване на една песен, на един видеоклип – с дългия път от композитора, поета, аранжора, до записите в студиото, продуцентите и миксинг инженерите. Искам сега да запозная учениците с този невидим за тях процес. За тях, а и за по-голямата част от публиката”, каза в интервю за Общинското радио Пелтеков.

Отдавна Пелтеков иска да покани специалистите във Велико Търново, за да станат те част от популярните вече образователни концерти, които организира Даскалът по музика. „С Димитър Ганчев-Майт се познаваме от шест години, 70 % от продукцията, която слушаме и гледаме в момента, минава през неговите учи и ръце, той е един от най-актуалните миксинг инженери в България”, подчерта Пелтеков.

Майт идва във Велико Търново в компанията на Христо Рачев. Той е съосновател на Sound Ninja Music Academy & Studios, част е от редица локални и международни музикални проекти, най-популярните от които в сферата на електронната, хип-хоп и джаз музика. „Надяваме се тази среща да бъде нещо интересно и занимателно за тях. Една от основните техники, с които си запълваме времето, са уроците по музикален софтуер и хардуер – за аранжиране, композиране и миксиране на музика. В ерата на формалното образование има такива специалности в университетите, но ние сме по-практически насочени. Различните ни програми са съобразени спрямо интересите на младите хора и са близо до тези най-нови начини за правене на музика. Извън курсовете, имаме и безплатни образователни инициативи в София. Радваме се, че идваме и във Велико Търново. Надяваме се след срещата да си поговорим с учениците, да отговорим  ние на техните, а и те на нашите въпроси.”, съобщи за Общинското радио Христо Рачев.

Образователният концерт е с вход свободен. Няколко известни песни на популярни изпълнители и как изглеждат те разделени на съставните си части, ще чуят и видят още учениците, които посетят събитието. Благодарение на тази среща те ще видят какво се случва зад кулисите на бляскавата сцена и красивите видеоклипове. „Ние сме тези, които трябва да помагаме на децата, да им отваряме очите, а дали те ще продължат да се занимават с музика, си е техен избор”, допълни организаторът на проявата Добрин Пелтеков.