Полиция

Задържан е и ятак на бежанците от Афганистан

Жител на горнооряховското село Янтра е бил ятак на задържаните 26 нелегални мигранти, които бяха спипани в петък вечерта. Това потвърди кметът на селото Валентин Илиев. Местният ром също е задържан при акцията на МВР и Гранична полиция и в момента се намира в ареста. По думите на урлавника на Янтра, циганинът е оказал логистика на каналджиите. Нелегалните са били оставени от автобуса който ги е превозвал в края на селото, в близост до земеделската кооперация и частна кравеферма. Не са нощували в Янтра, а са останали само няколко часа, преди да бъдат заловени.

„Това е район с открити пространства и няма как за дълго да останат незабелязни“, коментира Илиев. Самият той научил по-късно за това, че са заловени 26 закононарушители в землището на селото, след като са били извозени с камион на Гражданска защита в ареста в РУ- Горна Оряховица. От кмета разследващите са изискали записите от охранителните камери в селото, които са разположени на сградата на кметството и на невралгични места, за да следят за евентуални инциденти и пътната обстановка.

„Селото ни е малко, с около 600 жители, от години сме си създали практика за всичко да се информираме помежду си своевременно, включително и за хора, които са чужди“, коментира още Валентин Илиев. От години нямаме кражби и посегателства. В селото живее само местно население, преди години имахме английски семейства, но те продадоха своите имоти и вече тук не живят чужденци“, заключи той.

Арестуваните трима каналджии ще останат в ареста за 72 часа, като прокуратурата най- вероятно ще поиска постоянен арест за нарушителите. Срещу тях са повдигнати обвинения по чл. 281 от Наказателния кодекс за трафик на бежанци, сред които непълнолетни лица. Законът предвижда до 6 години затвор и глоба от 5000 до 20 000 лева.

сн. Кадър Нова тв