Поминък

Задава се VII-ят Национален събор на овцевъдите

Изложители от два континента очаква да събере Националният събор на овцевъдите в България. За седма поредна година той ще се проведе на поляните над Петропавловския манастир от 11 до 13 май. Акцентът ще е в международното участие, в контекста на председателството на България. Очакват се изложители от Европа и Азия.

Изложения на породисти овце, кочове и агнета, млечно козевъдство, селскостопанска техника и оборудване, кучета, коне, предлагане на продукти от овче и козе мляко и месо, показване на традиционни занаяти и музейни експозиции и арт работилнички – са част от програмата на събора. В нея е включена и среща на членовете на Съюза на овцевъдите в Европа.

Очаква се Ути Бъчваров  да направи атрактивно кулинарно шоу – „В търсене на изгубения вкус”. Ще има отново състезания за доене на овце и кози и теглене на товари от най-големите коне – тежковози, демонстрации на бойни умения на старите българи, богата фолклорна програма.

В двете съборни вечери ще се проведе и хоротека на открито, заедно с ансамбъл „Чинари”. Родопските гайдари също ще гостуват на изложението.

Кремена Крумова – Попова