Образование

Завърши успешно Лятната академия по роботика

30 деца на възраст от 10 до 16 години от цялата страна в рамките на една седмица се обучаваха по електроника, роботика и програмиране в Лятната академия в с. Мийковци, Еленския Балкан чрез проекта „Тинузавър”. Това им помогна по забавен и интересен начин да учат точни науки и да се подготвят за професиите на бъдещето.

За емоциите и дейностите великотърновецът  Невен Боянов, съосновател на проекта обясни:

Беше много интересно. Децата бяха от цялата страна, нямаше от чужбина този път. Забавлявахме се. Накрая всеки се представи с малки проектчета с обяснение каква е тяхната идея, как работи, как да го усъвършенстват. Не бяха сложни проектите, но показват начина на мислене на децата и как с помощта на електроника и софтуер да създадат нещо, което може да бъде продукт. И на малко предприемачество ги учихме. Сред проектите бе една светофарна уредба. Идеята бе как да се оптимизира маршрута през един град, как да пресичат пешеходците и прочие. Друг показа алармена система в стаята, която издава звук. По-големите представиха роботизирана количка. Идеята на проекта е да насочат количката да минава по един и същи маршрут, и да извършва определени операции или движения”.

Боянов допълва, че учениците са били ентусиазирани и впечатлени, как програмиране, математика и физиката могат да се усвояват и по забавен начин, както и  да видят смисъл във формулата, алгуритъма или физичния закон, защо трябва се учат.

В края на едноседмичното обучение всички получиха сертификати.

Тази година екипът на проекта „Тинузавър” връчи три пълни стипендии на талантливи деца. С финансовите сдредства те имаха възможността да присъстват на обучението в Лятната академия по роботика.

Кремена Крумова – Попова