Поминък

Жътвата вече започна!

Жътвата на ечемик във великотърновски регион вече започна. До две седмици се очаква масово да се жъне по места. Рано е да се коментира какво ще бъде качеството и добива от културата, но при разговори със зърнопроизводители става ясно, че с 10-15% под очакванията е реколтата от ечемик.

„Причината е топлата зима, мартенския студ, преовлажняването на почвата, а след това се и засуши. Но не можем да кажем, че е ранна жътвата. И други години се е случвало. Може би за последните 3-4 години, около седмица по-рано да е започнала”, обясни за Общинското радио Румен Тодоранов, земеделски производител и председател на Регионален фермерски съюз – Павликени, представител за региона на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Относно изкупните цени на ечемика, от 5-6 години те са под средното ниво, което очакват производителите. Нерядко мнозина се отказват да отглеждат културата, именно заради това, както и от липсата на пазари.

Според Тодоранов, есенниците в региона са в добро състояние, но пролетниците изпитват нужда от влага. Голяма част от тях –  царевица и слънчоглед не са поникнали равномерно, заради закъснялата им сеитба.

Тъй като винаги се сравнява родната реколта с тази от Южното полукълбо, от което зависят и изкупните цени, става ясно, че и в тези страни изпитват затруднения. „Има региони, които очакват много добри добиви, но не са за почнали да жънат. И там климатичните условия се променят постоянно”, обобщава зърнопроизводителят.

Кремена Крумова – Попова