Конфликти

Жители на с. Самоводене против изграждането на кариера за варовик, организираха подписка

Над 500 парафа стоят в подписка на жители на с. Самоводене против изграждането на кариера за варовик и инертни материали. Инвестиционното намерение е за 35-годишна концесия за експлоатация на местност, намираща се на по-малко от 1400 метра от регулацията на селото. Самата тя е в „Натура 2000“. На общото събрание преди дни беше избран Инициативен комитет от трима души.

Парцелът на кариерата е до парцела на земята на земеделската кооперация. При всеки един взрив ще има камъни в земеделския блок на кооперацията. От другата страна е кариерата на с. Хотница. Ние почистваме блока си от отделни късове блокове всяка година. Това ни очаква и с новата кариера в с. Самоводене – засипано от камъни ще бъде, облаци от пушек ще покрива растенията, ще спре фотосинтезата им. Ще се наруши еко обстановката. Двете светини – манастирите „Преображенски” и „Св. Троица” са на скални места. Има преплъзвания, свлачища. На другия край е другият манастир. Там с тел са завързали късове скали, готови да паднат. При една сеизмична вълна от взривовете те са готови да паднат над самата църква”, обяснява негативните последствия от изграждането на кариерата Валентин Мицканов, председател на местната земеделска кооперация „Сила-95“ и част от Инициативния комитет.

От Инициативния комитет се притесняват и за пътищата в селото. Възможно е камионите, натоварени от кариерата, да минават само през един път в селото. А той минава през магазин, училище, детска градина, сладкарница, Център за работа с деца и по-голям магазин.

И ако минават камионите какво ще стане с пътя, а зимата как ще бъде. Страшен проблем е. Пушекът от химическите материали, от самия взрив и от пепелта, това си е екологична бомба. Това ли ще дишат децата ни? Детонациите пък ще нарушават спокойствието на хората”, уточнява още Мицканов.

Ралица Първанова пък припомня, че преди години, когато е имало кариера, при звука на сирените, възрастните хора са тичали в къщите си, за да отворят прозорците, защото при взрив те се чупят.

Районът е карстов и тук се намира както изворът на река Раковец, така и водоизточниците на селото. Само едно взривяване би могло да доведе до два изхода за реката: пресъхване и замърсяване. Едно замърсяване на река Раковец ще доведе до замърсяване и на река Янтра. Притесненията ни нарастват, ако от една институция допуснат положително мнение и се реши да се прави кариера”, допълва Първанова, част от Инициативния комитет.

До 16 ноември е крайният срок за събиране на подписите. Тогава подписката ще бъде внесена до Великотърновски общински съвет, РИОСВ, РЗИ, „Басейнова дирекция” – Плевен, редица министерства, до Президенството.

Ако мине през РИОСВ и други, ние сме готови да затворим пътищата и да си отстояваме нашите права”, категорични са от Инициативния комитет в с. Самоводене.

Няма крайно решение, вървят процедури. Тепърва предстоят консултации с обществеността„, увериха от Регионалната екоинспекция във Велико Търново.

Кремена Крумова – Попова