Любопитно

Животните от фермата-приют „Приятели на четири крака“ в с. Хотница се спасяват от горещините с вечерна паша и водни бани

Жегите в двата юлски дни – вчера и днес  /25 и 26 юли/, когато термометрите отчетоха близо и над 40 градуса, са непоносими не само за хората, а и за животните. Вера Трендафилова, стопанин на Приюта „Приятели на четири крака” във великотърновското село Хотница разказва как се справя с горещините и за веселите моменти.

„Ставаме с Виктор много рано сутрин. Почистваме им на животните, вода им пълним, храна им слагаме, зареждаме яслите им със сено. Спасява ги дълбоката сянка, кой където я намери. Знаете, те са пуснати свободно из двора. Това са овце, кози, магарета…. Така изкарват деня. Хрупат си сено, пият вода. Основният ни проблем са прасенцата Пържу и Гейза. Те обаче са си издълбали дупка, пълна с вода и тиня, и се разхлаждат в нея. Ние ги поливаме и с маркуч. Да се чуди човек как дишат, зурлата им само се вижда”, усмихва се Вера.

Заради горещините, тя изкарва животните от 21.00 часа до 23.00 часа на паша. Тогава е хладно, а и наблизо има рекичка, където животинките отмарят и се разхлаждат.

„Умни и смешни животни са виетнамските прасета. На Пържу му се чудя как изкарва два часа с нас, на разходка, но движението е живот. Ние се учим от самите животни. Те са пригодени да оцелеят. Има заредена трева по яслите, хрупат си по цял ден и не скучаят. Чакат заветния час – 21.00 часа и слънцето да стане по-милостиво, и тръгваме на паша”, допълва още стопанката.

Друг важен момент при набавянето на нужните минерали за организма на животните е и каменната сол. Под формата на различни по големина форми, тя е разпръсната из целия двор.

„Весело е при нас. Посрещаме гости през цялата година. Всички се радват на всички животни. От скоро най-много на японските кокошчици, които са излюпили много пиленца. Всяка ходи гордо и напето с една дузина малки пилета около тях. Голяма са атракция”, признава още Вера.

Припомняме, че във фермата-приют „Приятели на четири крака“ във великотърновското село Хотница се отглеждат близо 100 животни от различни видове – магаренце, куче, кози, овце, прасета, гъски, петле и много други. Посещенията са безплатни. А винаги има нужда от храна за животните. Който иска и има възможност, може да помогне на следната банкова сметка:

ProCredit Bank

Sofia, Bul.“Todor Alexandrov“ 26

SWIFT code: PRCBBGSF

IBAN: BG 50 PRCB 9230 1013 2253 13

Титуляр: СНЦ „Приятели на четири крака“

Paypal: animalshelter@mail.bg

Patreon: https://www.patreon.com/fourleggedfriends

Или с директна доставка на храна за животните (сено, зърно, кучешка храна).

Кремена Крумова – Попова