Култура

Женско дружество “Болярка” във Велико Търново отбеляза 10-годишнината си

Женско дружество “Болярка” във Велико Търново стана на 10 години. В началото членовете му са около 50, днес дамите са два пъти по-малко, поради заболявания, а някои си отидоха завинаги. Възрастта им е между 70 и 85 години, сподели Минка Хинкова – председател на организацията. В нея се обединяват съпруги на бивши военнослужещи. Част от тях отдавна са вдовици и намират в дружество „Болярка” възможност за социален живот. Жените заедно отбелязват рождените си дни, своите юбилеи, както и различни празници – Бабинден, Баба Марта, 3-ти и 8-ми март, 7-ми юли – ден на освобождението на Велико Търново, Коледа…Те са част и от градските тържества по различни поводи, провеждат срещи с видни личности, посещават исторически обекти, свързани с националната ни история.

Важен акцент от дейността на Женско дружество “Болярка” е сформираната вокална група „Армейски звуци” с ръководител Виолета Димова. Тя участва в местни и регионални фестивали, изявява се на срещи, конференции, в литературно-музикални програми, посещава старческия дом във Велико Търново, пее на  празници в различни кметства.

„Дружеството е член и на читалище „Надежда 1869” във Велико Търново. Неговите библиотекари редовно ни посещават в ежемесечните сбирки, като предлагат за обмен и прочит много списания и книги. През годините участвахме и в благотворителни акции, както и в изложби със свои изделия”, разказа още председателят на женско дружество „Болярка” Минка Хинкова.