Здравеопазване

Лешников тахан и мед – истински шоколад за децата

Комбинация от лешников тахан и мед е истински хит сред малчуганите. Вкусът наподобява обичана марка течен шоколад. Това е и начин да ги научим да хапват от полезния природен продукт, споделя пчеларят Радостин Николов. Неотдавна той гостува с различни видове мед и пчелни продукти на Самоводската чаршия, където посетителите ги оцениха подобаващо. Друга комбинация на меда е с орехов тахан. Производителят е от Варненския край. Със семейството си от години гледа пчели и вече имат около 200 кошера. Не ги увеличават, защото според тях това е рентабилният обем.

Дъждовната година намали добивите. Началото беше слабо, после всичко си дойде в руслото. Разтревожени сме от употребата на пестициди. Те творят не само пчелите, а и въздуха, почвата, водата…Затова трябва да се обединим не само пчеларите, а всички, за да растат здрави децата ни. Напоследък пчелните колонии намаляват. Не могат да се развият. Намалява продължителността на живота на пчелите, а от там и добивите. Така от повече кошери, вадим по-малко мед”, тревожи се Радостин Николов.

На щанда има мед от акация. Според производителя той е най-нежен, използват го и диабетици. Предлага и липов мед, но се притеснява, че се прави поголовно рязане на липите. Кошерите зимуват във Варненския край. Местят ги, когато искат пчелите да съберат мед от различни култури. При по-влажни години се добива повече мед от магарешки бодил. На щанда е от бреговете на Камчия. Полезния за нервната система лавандулов мед се събира от площите в Добруджа, която е станала лилава от културата. За стомаха е добър медът от кориандър, който е по-рядък и е пак от добруджанския край. Най-силният е мановият, според Радостин Николов. В него има много оксиданти, витамини, микроелементи. Той е резултат от соковете на дърветата, а не се събира от различни растения.

Пчеларят с удоволствие обяснява ползите и от пчелния, прашец, пчелното млечице, клеевата тинктура и други продукти. Стремим се да сме атрактивни на пазара, споделя още Радостин Николов.