Култура Община

Есента в Търново започва с Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите

Есента във Велико Търново ще започне пъстро и с много настроение с колоритния празник на прочутата Улица на занаятите. От 20 до 23 септемврри за девети път ще се проведе традиционната Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите, които ще предложат на жителите на старата столица и гостите на града много емоции и богата арт програма.

Събитието е вдъхновено от Европейската инициатива „Нощ на музеите”, а началото му е поставено през 2011 г. от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“.

Предстоящият празник ще съчетае минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство. През четирите дни ще има изложение на занаятчии от страната, в което 60 творци ще покажат ръчно изработена керамика, свещи, бижута, аксесоари, играчки, кожени, бутикови и интериорни изделия, плъсти. В  базара на продукти и храни с еко произход ще се предлагат ръчно точена юфка, различни видове мед, сирена и сладка, лютеница, продукти от козе мляко, печени на мангал кестени.

В своите работилници майсторите от чаршията ще демонстрират съхранените от тях старинни технологии и ще дават уроци  на желаещите.  На фона на уникалната архитектура и автентичната обстановка на Старо Търново ще има изпълнения на улични артисти и музиканти, различни пърформанси, интерактивни игри, детски забавления и представления. По традиция в празника ще се включи духовия оркестър на СУ „Емилиян Станев“ „Джуниър бенд“, а на сцената пред арт бар „Хипстър“ ще се е традиционния базар на грамофонни плочи  и уроци по скречинг. Специално за малките посетители на събитието ще има детска работилничка за сапуни, кулинарни демонстрации с шеф Радичев, точене на юфка и ателие за керамика на открито.

Разнообразна музика ще предложат вечерните концерти, които ще започват в 19 часа. На 20 септември на живо ще свири хибридната музикална формация Бас Народен, съчетаваща електронна музика и фолклорни елементи, Коприва и Сърмата Хари и бенд, а в събота – 21 септември, Ред Хот Трибют и компания. Неделната вечер на 22 септември ще започне с група „Графити“ с ръководител Аделина Колева, след което ще звучи акустичен суинг с Деси Андонова и Петър Георгиев, а от 21,30 ч. ще е концертът на Дичо.

За любителите на българските народните ритми ще има едночасови хоротеки на 21 и 22 септември от 18,00 ч.

Есенните празнични вечери ще завършват с различни атрактивни огнени спектакли от 23,00 часа.

Нощта на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите 2019 се организират от Общинска туристическа агенция ”Царевград Търнов” и община Велико Търново с подкрепата на GO GRIL, „ГУЛБАНИС ВАЙН“ ООД, „Бритос“ ЕООД, Вина TRASTENA, „VSF“-ДЖЕЛАТО АРТИДЖИАНАЛЕ, Хляб & Приятели, арт бар Hipster и др.