Култура Община

Есенният празник на Самоводската чаршия събра над 25 000 търновци и гости на града

 

Над 25 000 жители и гости на Велико Търново събра тридневния есенен празник на прочутата Самоводска чаршия. Традиционната Нощ на Самоводската чаршия и  Фестивалът на занаятите се проведе от 22-ри до 24-ти септември и колоритно съчета традициите, приложните изкуства, разнообразна музика и съвременно изкуство.

Събитието бе организирано от Общинска агенция по туризъм ”Царевград Търнов” и Община Велико Търново в партньорство с фирми от региона и страната.Във Фестивала на занаятите се  включиха над 60 самоуки творци от цялата стана, а майсторите от Самоводската чаршия демонстрираха съхранените от тях старинни технологии пред гостите на празника.

За любителите на храни с еко произход имаше базар, на който се предлагаха ръчно точена юфка, различни видове сирена и сладка, лютеница, продукти от козе мляко, печени на мангал кестени.       Уникалната архитектура и автентичната обстановка на Старо Търново бе допълнително подсилена с разноцветна украса, а над чаршията се носеше мирисът на печени кестени, кадаиф и кафе на пясък.

Улични артисти и музиканти, различни пърформанси, интерактивни игри и детски представления, вечерни концерти, международен пленар по живопис, скулптурни инсталации, огнено шоу и още много забавления предложи седмото издание на есенния празник на Самоводската чаршия.

Общинска агенция по туризъм ”Царевград Търнов” благодари на всички съорганизатори, спонсори, участници и гости на Нощ на Самоводската чаршия и Фестивала на занаятите, които заедно направиха събитието една вълшебна и красива емоция в началото на есента.