Образование

Енчо Керязов: Никой не може да ви попречи да постигнете целите си. Всичко е само във вашите ръце

„Никой не може да ви попречи да постигнете целите си. Всичко е във ваши ръце. Колкото по-рано го осъзнаете, ще имате преднина пред другия. Животът е маратон. Трябва да се измъчиш малко повече от другия и да работиш, за да постигнеш не мечтата си, а целта си“. Това сподели световноизвестният цирков  акробат и еквилибрист Енчо Керязов  пред третокласници и седмокласници в училище „Емилиян Станев“. Пред младата аудитория той разказа за пътя към успеха от село Бояново до сцените във Финландия, САЩ, Монте Карло, където получава званието „Сребърен клоун“ и   му помага да подпише седемгодишен контракт с най-престижния цирк „Ронкали“.

Керязов обясни, че през 1980 г., за да тренираш спортна акробатика, трябва да отговаряш на определени критерии-  да можеш да направиш минимум 3 набирания, 10 лицеви опори и един от трите шпагата, трябва да имаш генетични заложби и определен талант. Сега не е така. Ако родителите платят таксата, може и баба ви да тренира, поясни акробатът.

Той  говори и за страстта си към пушенето на цигари. „Знам, че сега ви звучи смешно, когато някой ви каже – не пушете, но искрено се надявам да ме чуете, защото цигарите са страшна зависимост, а тютюнът опасен колкото кокаинът и хероинът“, допълни звездният българин.

Децата и учениците с интерес изслушаха историята на Енчо Керязов, който е роден в Елхово, но е тясно свързан с Велико Търново. Тук завършват образованието си неговите родители, а по-късно в старопрестолния град  се ражда и  сестра му. Семейството се оказа и връзката на Енчо Керязов с учителката Маргарита Николова, която е отправила поканата за  гостуването.

Тази сутрин Енчо Керязов проведе  физзарядка с ученици от СУ „Емилиян Станев“.