Денят Общински съвет

Емоционални дебати предизвика Якоб ван Бейлен с искане всеки търновец да даде по лев за пострадалите в Турция и Сирия

Емоционални дебати предизвика днес във Великотърновския общински съвет предложението на нидерландеца Якоб ван Бейлен да бъдат дадени като дарение 70 000 лв. в помощ на пострадалите в Турция и Сирия от опустошителните земетресения.

Общинският съветник от Зеленото движение мотивира сумата 70 000 лв. като левче дарение от всеки жител на общината. Ван Бейлен подчерта от микрофона, че сега бедните търновци плащали по 1,5 лв. за автобус, така че може да дадат лев за пострадалите от земетресенията, защото утре това може да се случи и при нас и тогава ще се наложи ние да търсим помощ. Думите му предизвикаха остра реакция от страна на председателя на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, който веднага попита от къде ще дойдат тези средства. „Тази наши решения, колеги, ще влияят и на следващите общински съвети. Това е силата на прецедента и тя е много важна. Дарението е личен акт, не е вноска за застраховка, г-н Бейлен – да дарим сега, щото, ако стане после нещо тук, Турция и Сирия да ни помогнат.“ – възмути се председателят на местния парламент.

Че дарението е личен акт настоя и съветникът Мирослав Трифонов. „Когато ние вземаме такова решение, трябва да сме сигурни, че великотърновци са съгласни. Говорих с мои познати и те ме попитаха: „Защо не дадете от вашите заплати, а ще дарявате от общите пари?“. Аз се изкушавам да предложа да дарим по една заплата – не, че е достатъчно – но няма законова форма, в която да облека предложението си.“ – подчерта Трифонов.

Елена Чамуркова, общински съветник от коалицията „Демократична България“, в която е и Зеленото движение, също се възпротиви на предложението на Якоб ван Бейлен, с когото са в една група. Основен мотив на Чамуркова беше липсата на общински бюджет. „И кметът Панов ви каза, че 65% от общинския бюджет не е наш, той идва от държавата. И не може да ни се извиват ръцете, че, виждате ли, не сме добри хора, щом не искаме да помогнем. Опасявам се, че много политически взехме да говорим. И относно прецедента – къде бяхме, когато започна войната в Украйна? Сега има бедствия и в САЩ – и за тях ли да дадем?“ – попита Елена Чамуркова.

След предложение, дошло от съветника Росен Иванов от групата на ПП ГЕРБ, съветниците отложиха предоставянето на безвъзмездна помощ на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия до приемането на новия общински бюджет, което ще стане, ако евентуално бъде съставено правителство след изборите на 2 април.

 

Мария Христова