Култура Община

Много емоции и нови приятели за всеки от Международния куклен фестивал

Пореден спектакъл, поредни хубави емоции, поредни нови приятели! Такава равносметка може да си направи всеки – и деца, и родители, и организатори на Международния фестивал „Лято, кукли и приятели“. Той се провежда за поредна събота на сцената на Арт лято, до паметника „Асеневци“ във Велико Търново. Форумът се провежда цяло лято от юни до края на август.

Особено съм изненадан от интелигентността на търновската публика и от чаровните ни малките зрители. Те поведоха един страхотен диалог заедно с куклениците от английския театър Нойзи Ойстър. Имаше един момент от спектакъла „Куклен цирк“, интерактивен, притеснявах се, дали ще се получи. Но всичко премина много добре. Представлението е на почти 60 години. Пътува по цял свят и зрителите се наслаждават на финото чувство за хумор и майсторството на театралите, които управляват марионетки или кукли на конци. Те са очаровани от публиката, публиката също е очарована от спектакъла.  Получих поздравления от страна на родители за този фестивал. Затова се надявам той да има устойчивост във времето и занапред“, заяви за Общинското радио след края на представлението Веселин Василев, организатор и ръководител на куклен театър ВЕСЕЛ.

Преди всяка постановка той умело и с усмивка подготвя и предразполага малките си зрители към предстоящата пиеса. Припомня им определени и основни правила за гледане на театър и необходимото уважение към актьорите. С идеята да ги подготви за големия театър в бъдеще.

Следващата събота, 17 август публиката я очаква пиесата „Котаракът в чизми“ на куклен театър Ямбол. „Червената шапчица“ на Държавен куклен тетаръ Варна ще е на 24 август. Последното представление на на домакините то куклен театър ВЕСЕЛ – „Принцесата и граховото зърно“ на 31 август. То е играно за три континента и е печелило много награди.

Международният фестивал „Лято, кукли и приятели“ няма конкурсен характер. Но по време на предпоследния спектакъл ще бъде определен любим на зрителите за наградата на публиката. Всеки гостуващ куклен театър получава след представянето си плакет със знака на фестивала и диплом за участие.

Международният театрален фестивал „Лято, кукли и приятели”, организиран от Куклен театър ВЕСЕЛ, се реализира с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и Министерството на културата.

 

Кремена Крумова – Попова