Коментари Образование

Емил Врежаков участва в българо-македонски семинар

Емил Врежаков бе единственият представител на Велико Търново в българо-македонски младежки семинар, провел се в град Банско. В качеството си на доброволец в Младежкия дом и уредник в Регионалния исторически музей във Велико Търново, младият историк взе участие в събитието под мотото „Заедно градим нашето общо бъдеще”. 15 младежи от България и 15 – от Македония на възраст между 18 и 27 години взеха участие във форума. Научното събитие се организира от Института за икономическа политика с подкрепата на Фондация „Ханс Зайдел“-България и в сътрудничество с Университета „Гоце Делчев“ в гр. Щип (Република Македония). „Една от целите на форума бе да се предостави възможност на младите хора от двете държави да дискутират теми, които са актуални за целия Европейски югоизток – исторически проблеми, въпроси за регионално сътрудничество, както и за предизвикателствата, които стоят пред Европа и Европейския съюз. Един от основните акценти беше предстоящото Председателство на Съвета на Европейския съюз, което Република България ще поеме в началото на 2018 г.”, сподели за Общинското радио Врежаков.

Семинарът „Заедно градим нашето общо бъдеще” е първият по рода си подобен форум след сключването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.  Целта на организаторите е да създадат пространство, в което да се изгради доверие между участниците от двете страни и да се говори спокойно за бъдещите перспективи между тях. „Младите хора са сигурни, че в каквато и посока да се развие ЕС, страните в Югоизточна Европа трябва да обърнат внимание на двустранното и регионално сътрудничество.  Всички младежи, участващи в семинара, оцениха Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония позитивно. Бяха изказани и мнения, че Договора на този етап е по-скоро декларативен”, допълни Емил Врежаков.

По време на тридневния семинар, участниците категорично заявяват, че България и Македония имат много повече общи неща, отколкото различия. Обединява ги географското положение, използването на континенталната правна система, културата, православната християнска религия, общите традиции и обичаи, близките нрави, манталитет и език.