Коментари Политика

Емил Врежаков: България винаги е подкрепяла Македония и ще продължи да го прави

Това заяви в ефира на Общинското радио търновският историк и възпитаник на Института за политика към БАН Емил Врежаков. Само преди дни той се завърна от Македония, където се включи в международна кръгла маса по въпросите на Западните Балкани, а миналата година участва в сродна конференция и в сръбската столица Белград. „Направи ми много добро впечатление, от позицията на историк – ако в учебниците, както казаха и колегите от македонска страна, все още се изучава тази пропаганда, останала от комунизма за „фашистичко-бугарската окупация”, тя просто се изличава от съзнанието на хората. На все повече хора.

Те осъзнават, че такова нещо не е имало.

Надявам се, че ще действа българското правителство разумно, както досега. Вече разбрах, че е започнала работа съвместната историческа комисия за установяване на спорните моменти в историята. Хората в Северна Македония

приемат, че до 1944-та година историята ни е обща.

Разбира се, има някои опасни елементи – те, всъщност реализират доста… пари –  да си кажем истината, реализират печалба от насаждането на омраза към България. Истинската борба за двата народа е да не лежим на някакви изкуствени факти. България, като държава, винаги е подкрепяла искрено Македония по нейния път. България първа, още в края на 19-ти век, след като Македония остава в границите на Османската империя, поставя пред Великите сили и всички балкански народи идеята за автономно управление на Македония. Докато другите балкански държави целят подялба на територията й помежду си. Това се случва след Съединението и преди Независимостта. България винаги е била последователна в единството на Македония. През 1991-ва г. България беше първата държава, която призна Независимостта на Македония, когато тя се отдели от Югославия. Подкрепяхме я, бих казал безусловно, по пътя към НАТО и по пътя към ЕС. И ще продължим да я подкрепяме. Аз съм много доволен, че правителството на г-н Борисов постави така темата за Западните Балкани. Това е не просто една подкрепа, но действителен пример – как трябва да се развива региона.”, коментира Врежаков.