Култура

Емблематична църква във Велико Търново грейна в светлина в навечерието на Възкресение

В навечерието на най-светлия християнски празник Възкресение Христово един от емблематичните великотърновски храмове „Св. Св. Кирил и Методий“ грейна в ярка светлина от най-високата точка на Велико Търново. Строена от уста Колю Фичето, църквата е първият негов градеж, с който майсторът се титулува като архитектон.

Инициативата за осветяването на храма е на новоучреденото сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“ и е негов първи, пилотен проект. Това е една от многото инициативи, които планираме да осъществим за великотърновци и за любимия ни град, посочват от Сдружението. Осветлението вече е факт и вечер храмът може да бъде видян и от главната улица, и от стария град.

Осветителните тела и всички дейности по техния монтаж (проект, симулация, трасиране, изкопи, полагане на кабели, защити, заземяване, пилони, прожектори), бяха възложени на специалисти в ел. монтажни работи и съгласувани с Великотърновската Митрополия, настоятелството на храма и Община Велико Търново, като всички дейности са изпълнени с дарения от членове на Сдружението и съмишленици. Всички осветителни тела са монтирани на разстояние, в зелените площи около храма и няма намеси върху самата сграда. За съжаление тази църква, както и останалите градски храмове имат нужда от спешен и сериозен ремонт и Сдружението ще работи и в тази посока, казват още инициаторите.

Специално за църквата “Св. Св. Кирил и Методий“ вече има изработена и входирана за съгласуване с НИНКН проектна документация за цялостна реставрация и възстановяване на двата разрушени купола, но процедурите все още не са завършили. Без съгласуване, не може да се извършват никакви ремонтни дейности върху сградата на храма, който е и национален паметник на културата.

Очаквайте скоро новите ни инициативи, които ще бъдат в различни направления, но всички водещи към по-доброто бъдеще на историческата и духовна столица, казват още Сдружението. Припомняме, че СНЦ „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“ беше учредено в навечерието на празника на Велико Търново 22 март. Инициативата обединява над 20 общественици, които през годините неуморно с делата си защитават доброто име на Велико Търново и са истински посланици на града. Интересът към структурата расте, като желание да се присъединят към нея вече заявяват хора, живеещи извън Велико Търново и дори от чужбина.