Интервю Култура

Елица Димова: „Розетата от Плиска показва на българския народ неговия корен”

Защо Розетата от Плиска е сред артефактите с най-голямо значение за България и какви символи са заложени в нея? Може ли да лекува тя и как действа на човешкото съзнание? Какво представлява числото Дуло и на какво отговарят седемте лъча от Розетата? На тези и още въпроси отговаря книгата „Розетата от Плиска – активатор на българския народ” на Елица Димова. Известният журналист и изследовател пристига във Велико Търново на 31 март и 1 април, за да се срещне със старостоличани в пространството „Школата”. В събота Димова ще представи интересното си изследване за Розетата от Плиска. „Това е едно надграждане на постигнати научни доказателства на други учени. Най-важното, до което аз достигнах е, че открих, че в начина, по който се изписва знакът „Дуло”, е закодирана много по-голяма, по-дълбока информация, свързана с начина, по който е била изградена Вселената”, посочи в интервю за Общинското радио Елица Димова.

В така нареченото число Дуло ( „ıYı” – 18-66-81) се показва от една страна светът на идеите, на божествата, и от друга – материалният, човешки, огледален на този на Бога. „Атомните числа на водорода, кислорода, въглерода и азота – са тези числа – 1, 7, 6 и 8. Тези числа са в основата на съзиданието в буквалния смисъл на думата, защото всички живи същества на планетата са създадени от тези елементи. В самата розета са заложени в един стегнат синкретичен  вид едва ли не основите на всички науки. Това е изключително интересно откритие, което задава допълнителни въпроси до колко е свързано то с древното българско познание”, коментира Димова.

Елица Димова сподели още, че непрекъснато открива доказателства, че не само от времето на траките, но още от Палеолита и Средновековието това знание не се е загубило – то е преминало във фолклора, етнографията, и се е запазило в шевиците, носиите и музиката на нашия народ.  „Трудно е да се обясни цялото това знание – то е много древно, запазено е от нашите предци, съхранено е за поколенията, закодирано е, за да не бъде унищожено през вековете, за да дойде времето, в което то да бъде разкодирано в полза на цялата цивилизация”, каза още Елица Димова.

Книгата „Розетата от Плиска – активатор на българския дух”е посветена на българския народ, който „като феникс винаги се вдига от пепелта”. „Самият факт, че се обсъжда вариант, при който новите лични документи от 2019 г. да имат знака на Розетата, означава, че тя е излязла от анонимност. Това е нещо, което показва на българския народ неговия корен. Розетата подпомага оздравяването на човека чрез осъзнаването, че като българин и наследник на велика традиция съучаства в един велик процес на съзиданието”, допълни авторката.

Целия разговор с Елица Димова може да чуете в рубриката „Имате думата” след новините в 10 часа утре, 30 март.