Община

Велико Търново чества за 22-ри път Деня на Европа – 9 май

Денят на Европа – 9 май, е адресиран към децата, учениците и младите хора, които са бъдещето на България и Европа. За първи път у нас той бе честван преди 22 години във Велико Търново, когато още страната ни не бе член на Европейския съюз, каза в приветствените си думи кметът Даниел Панов на тържеството в центъра на града. И припомни един от най-важните ни исторически уроци –  че мястото на България и на Велико Търново е в Европа, а България е люлка на европейската цивилизация и има голям принос за развитието на Стария континент.

Европа ни дава възможност да инвестираме средства за подобряване облика на градовете, детските градини, училищата и университетите си. Да пътуваме и опознаваме различни култури, а така по-добре можем да преценим и собствения си цивилизационен принос, каза още в приветствието си кметът Панов и подчерта, че ценностите на Обединена Европа са мир, хуманизъм, свобода, равенство и опазване на човешките права. А те дават гаранции за сигурност на нейните граждани.

Тържествата за Деня на Европа започнаха с традиционния парад на знамената по главната улица на старата столица. Веднага след това пред Общината бяха издигнати флаговете на България, Европа и Велико Търново. Със стихотворение участниците в тържеството поздрави Майкъл Йорданов от ДГ „ Слънчев дом”. Посланията си отправиха учениците от ПМГ „Васил Друмев” Таня Сейкова и Алекс Божинов. Със свои изпълнения публиката и гостите на тържеството зарадва мажоретният състав при ДГ „Соня” във Велико Търново.

Веднага след тържеството в центъра на града започна Европейски детски празник в парк „Марно поле”. Европейската инициатива „Нощ на литературата“ се провежда днес в клуб „Мелон”, клуб „Седем”, откритата сцена „Арт лято” до Художествената галерия „Борис Денев” от 18 до 22 часа. Аудио-визуалният спектакъл по повод Деня на Европа е тази вечер от 21 часа. Организатори на празничните прояви са Община Велико Търново и Европейският информационен център „Европа директно”.