Община

Великотърновските учени тържествено отбелязаха празника си

Великотърновският клон на Съюза на учените отбеляза тържествено професионалния си празник в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. За смисъла на съвременното будителство, за мисията на интелигенцията и необходимостта от будност на обществото говори председателят на местната организация проф. д-р Петко Ст. Петков.

Трудовете и научните постижения на членовете на Съюза на учените в България доц. д-р Петя Конакчиева и проф. д-р Добринка Златева бяха представени съответно от доц. д-р Рени Христова – зам.-декан на Педагогическия факултет на ВТУ и от проф. д-р Валентина Стоянова – дългогодишен преподавател в НВУ.

Грамоти за дългогодишно членство и принос към Съюза получиха трима професори от двата великотърновски университета – Георги Тодоров, Божанка Моцинова и Севдалина Димитрова. Бяха връчени документите на новоприетите членове в старопрестолната организация на СУБ. По случай Деня на народните будители в Дома на учените („Къщата с маймунката“) беше открита поредната изложба. Тя е на тема „Руско-турската война 1877-1878 г. и Освобождението на България в гравюри“ и е отворена за посещения всяка сряда от 13 до 16 часа.

На 5 декември великотърновският клон на Съюза на учените ще представи наскоро излезлия труд на дългогодишния член на ръководството на организацията проф. Михаил Харалампиев „Химическото оръжие“, издаден от „Фабер“ – В. Търново.

На снимките – моменти от отбелязването на празника.