Икономика

Експерт: Ще има спад на чуждестранните туристи и вътрешните пътувания

Туризмът ще бъде един от най-засегнатите сектори след края на пандемията, породена от разпространението на корона вируса. Това прогнозира пред Общинското радио проф. Иван Марков. Той е хоноруван преподавател във Великотърновския университет и експерт по пространственото и регионалното развитие на туризма. Според проф. Марков със сигурност ще намалее делът както на чуждестранните гости, така и на вътрешните пътувания. По негови думи проблеми ще има в предлагането на туристическите услуги и продукти. Те се осигуряват чрез местата за настаняване, заведенията за хранене, атракционите, туроператорските агенции, които в преобладаващата си част са малки и средни предприятия. В условията на извънредно положение част от тях ще фалират, други ще бъдат принудени да редуцират своята дейност или да се преструктурират, каза експертът, като уточни, че това са тенденции в краткосрочен план, които със сигурност ще се развият, но до каква степен и къде – е трудно да се каже..

Девет туристически района са обособени в България. Велико Търново попада и е център на район Стара планина. За него проф. Марков очаква намаление на туристите, но не драстично. „Туристи в старата българска столица ще има винаги. Но трябва да търсим по-платежоспособни гости и да ги накараме да идват втори, трети, пети път. Затова е необходим продукт с висока интелектуална добавена стойност”.

Как ще бъде подпомогнат секторът – финансово или с промяна в нормативните  документи – според университетския преподавател трябва да решат организациите за управление на туристическите райони съвместно с държавните органи и местната власт.