Култура Община

Експерти от пет държави обсъждат във Велико Търново дигитализацията в библиотеките

Двудневна партньорска среща по проекта „MobiDig” за мобилна дигитализация  се провежда в централната сграда на Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков”. Културната институция във Велико Търново е координатор на общо шест партньори от България, Италия, Австрия, Холандия и Португалия. Днес експертите се събраха да обсъдят проекта, който ще позволи съхранението и популяризирането на ценна книжна литература. Акцентът на проекта е, чрез модерни и евтини устройства за дигитализация, да се опазва и популяризира културното наследство, съхранявано в малките библиотеки в читалища, манастири и църкви.

Форумът бе открит от директора на Регионалната библиотека д-р Иван Александров и зам.-кмета Ганчо Карабаджаков. „Търновската библиотека успешно реализира европейски проекти по програмата „Учене през целия живот”. Още от 2006г. пък работим по дигитални проекти, като през април тази година успешно приключи последният такъв – „Дигитална културна съкровищница Север +”. Затова и настоящият проект е своеобразно продължение на дейностите, свързани с книжовното културно наследство.”, подчерта директорът на културната институция д-р Иван Александров.

Ганчо Карабаджаков приветства организаторите и гостите и ги поздрави от името на кмета на Велико Търново Даниел Панов. „Много съм щастлив, че имам възможността да ви приветствам, защото, уверявам ви, търновската библиотека е институция, която се е доказала във времето. Тук почти всеки ден има някакви културни събития. А този проект отваря големи възможности за опазване на културното наследство както на България, така и на всяка една друга държава.”, обърна се към чуждестранните гости зам.-кметът Ганчо Карабаджаков и ги покани да разгледат Велико Търново и многообразието от забележителности от различни исторически епохи и архитектурни периоди.

„Основните задачи при реализирането на този проект са и създаване на методични помагала, с които ще бъдат обучени библиотечните специалисти, архивните и музейните работници при работа с достъпни технически средства за опазване на културното книжовно наследство.”, обясни зам.-директорът на библиотеката доц. Калина Иванова.

РНБ „П. Р. Славейков” има оборудван дигитален център, чрез който се осъществява цифровизацията на специализирани колекции и на други библиотеки в региона. Много ценни колекции обаче се намират в малки библиотеки. Тези колекции няма как да бъдат пренесени в специализирания дигитален център в Регионалната библиотека. Затова проектът “MobiDig” ще позволи дигитализацията на книжовното наследство на място, чрез достъпни мобилни устройства.

Проектът MobiDig е финансиран по програма „Еразъм +“. По време на срещата участниците ще имат възможност да представят своите организации и дейностите, с които са водещи в областта на дигиталната конверсия на европейското културно наследство. Ще бъдат подписани партньорските споразумения и ще се обсъдят финансовите въпроси и правилата за отчетност на отпуснатите безвъзмездно средства. В рамките на работната среща в Старата столица партньорите ще бъдат запознати с мобилно оборудване за дигитализация на литературни издания.