Култура Община

Екскурзоводско обслужване на осем езика предлага единствен у нас Великотърновският музей

Кризата и проблемите да се използват като нови възможности и да се намерят адекватни за България модели в сферата на туризма, апелира  заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева във Велико Търново. Тя участва в кръглата маса за отражението на ковид пандемията в сектора, която е част от програмата на Международното изложение „Културен туризъм“. На нея проф. Модева припомни, че страната ни има около 40 хиляди недвижими паметника на културата и повече от 6 милиона движими. Все още като проблеми остава тяхното социализиране, наличието на цялостни регионални продукти. Важен момент е и промотирането им, което трябва да е по модерен начин – дигитално, както и в социалните мрежи.

От значение е как се грижим за ценностите си, за какви целеви групи се работи и как се предлага културното ни богатство. „Културата и културният туризъм могат да ни върнат една по-друга група туристи – по-образовани, с интереси. Всеки паметник е интересен, но когато е в продукт, в маршрут, става още по-ценен“, коментира проф. Модева.

Цялостен спад в сектора отчита министерството следствие на пандемията.  През последните десет години Регионалният исторически музей във Велико Търново е посрещал по около 330 хиляди туристи годишно.  Почти 500 хиляди те са били през 2019-а. През миналата туристите са били повече в сравнение с предходната, но и в старата столица пандемията е оказала влияние в сектора. В Регионалния исторически музей очакват по-активен сезон. Той е единственият в страната, който предлага екскурзоводско обслужване на осем езика. Към града има интерес на туристи от Англия и САЩ, които идват в България предимно на круизен туризъм. През последните години старата столица е атрактивна и за германци, французи, испанци, румънци, италианци…През последните години логично е намалял ученическият туризъм, който може би ще си върне постепенно нивата с отпадане на извънредната епидемична обстановка.