Култура Община

Президентът Радев връчи плакет за юбилея на „Надежда 1869” във Велико Търново

   Плакет „Св. св. Кирил и Методий“ връчи президентът Румен Радев на председателя на читалище „Надежда 1869” във Велико Търново арх. Донка Колева. Отличието е за значимия принос на културната институция към развитието на българската култура, просвета и духовност. А повод за него е 150-годишнината от основаването й. Плакетът бе връчен на специално тържество по повод юбилея, което уважиха освен президента Радев, кметът Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов.

  С цялостната си дейност читалище „Надежда – 1869“ има не само регионално, но и национално значение. Създадено преди да имаме институции, самото то става институция. А след Освобождението чрез заседанията на няколко народни събрания в него, трасира развитието на новата ни държава, каза в приветствените си думи президентът Румен Радев. Той честити обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на страната ни и подчерта, че читалище „Надежда 1869” през годините също има принос това да се случи.

Уверявам Ви, че читалището ни като културен дом ще продължи да развива ценности у младото поколение и да го възпитава в родолюбив дух, сподели в отговор председателят арх. Донка Колева. Тя благодари за отличието и високата оценка на президента Радев и му поднесе от името на  читалище „Надежда 1869” знак „Златен лъв”, направен по повод юбилея му. На сцената със свои изпълнения публиката зарадваха млади таланти от старата столица.