Култура

„Пеещи камбанки” ще участват в детската „Мелодия на годината”

Емблематичната за Велико Търново вокална група „Пеещи камбанки” към Младежкия дом ще участва в детската „Мелодия на годината” през март 2020 година. За целта формацията прави запис в студио във Варна. Ще бъде изработен и видеоклип, както и десетминутен филм за старата столица, сподели художественият ръководител Владимир Габров. Това е голямо признание за талантите от Велико Търново, тъй като в музикалния формат на детската „Мелодия на годината” са селектирани предимно индивидуални изпълнители.

Повече от 150 песни е записала „Пеещи камбанки” за Българското национално радио в 40-годишната си история. Преди 1989-а групата е предлагала за националния ефир по десетина детски песни годишно. Тогава те са продуцирани от радиото. В новите условия формацията прави това сама и предлага изпълненията си на БНР. Владимир Габров продължава да поддържа с изпълнителите си репертоар, адекватен на детските гласове и с подходящо за съответната възраст на групите от „Пеещи камбанки” съдържание.

Художественият ръководител и сега прецизно избира предложена от композитор песен. Понякога тя го грабва веднага, друг път трябва да я чуе и осмисли по-дълго време, за да направи правилния избор. Между 30 и 40 от песните на формацията са на известния композитор Герасим – автор на музиката на „Ветрове”, изпълнена от Лили Иванова.

В момента в „Пеещи камбанки” развиват таланта си около 60 по-малки и по-големи момичета и момчета. Групите са четири, като най-многобройна е тая с деца от предучилищна възраст. По-късно от тях се избират с прослушване кои да продължат. Стотици са възпитаниците на Владимир Габров и Дора Габрова през четирите десетилетия на формацията. Десетки от тях вече са с музикално образование, някои се изявяват и на сцени в чужбина и у нас. Многобройни са и участията във фестивали и конкурси, наградите за отлично представяне. През годините „Пеещи камбанки” звучат на различни европейски сцени, но най-емблематично е било участието им преди няколко години в Москва.

С голям концерт преди дни формацията отбеляза старта на 41-вия си сезон. За него пристигнаха от близко и далеч десетки бивши „камбанки”, което безспорно е най-голямото признание за Владимир Габров.