Култура

„Един много добър човек: Константин Стоилов и политическата добродетел” с премиера в институт „Конфуций”

Историкът и политик проф. Веселин Методиев представи  последната си книга „Един много добър човек: Константин Стоилов и политическата добродетел” пред студенти и преподаватели в институт „Конфуций” при Великотърновския университет. Изследването е издание на Нов български университет. Редакторският прочит е на гл. ас. Георги Гочев, а рецензията на проф. Милко Палангурски и доц. Михаил Груев.

Авторът обясни пред аудиторията, че работното заглавие на книгата е било „Константин Стоилов и политическата добродетел”, но по съвет на гл. ас. Георги Гочев по-късно добавя „Един много добър човек”. „Всъщност това е фраза на Петко Каравелов, изречена в Народното събрание, когато изпращат Стоилов в последния му път. Вероятно има въпрос в обществото за добрите хора. Хората имат нужда от разказ за доброто. Явно книгата ще има собствен живот и това е най-фантастичното, което може да си пожелае един историк. Аз съм скромен човек, но в случая ви се хваля. Това за мен е събитие”, каза проф. Методиев.

По негови думи книгата  е написана по запазени документи в Държавния архив и представя на публиката добри примери от родната ни история, какъвто е животът и делото на доктора по право и политик Константин Стоилов, а текстът е една друга възможна история на българското време и връзката с настоящето.

Веселин Методиев е бивш министър на образованието и науката в кабинета на Иван Костов, депутат в 37-ото, 38-ото и 40-то Народно събрание. В момента е преподавател в Нов български университет.

„Веселин Методиев е добър историк и запомнил се с повече добри неща политик. Ние се познаваме не много добре, но затова пък отдавна и нашето познанство е един от примерите на уважително академично отношение, защото работим в сравнително близка област. Неговите проучвания за конституцията, проектите за изменението й, са отдавна. Книгата му за конституционните проекти и конституциите в България е буквално христоматиен труд в нашата катедра. С нея са израснали наистина поколения историци”, подчерта на премиерата, проф. Петко Петков, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и председател на великотърновския клон на Съюза на учените.

Премиерата се състоя по инициатива на Клуба на историка във Велико Търново, по повод 140-годишнината на Търновската конституция.

 

Снимка – Фейсбук