Политика

Европейското развитие на България приоритет за кандидат-евродепутатите на „Да, България”

„Отстояване на европейския модел на развитие на България, влизането на страната в еврозоната, изчистването на всички проблеми в правораздаването, държавното управление и финансовия сектор ще бъдат основни задачи за представителите на „Да, България”, ако бъдат избрани за евродепутати”, заяви във Велико Търново лидерът на партията Христо Иванов. Седемнадесет са фаворитите на политическия формат. Сред тях са бившият посланик Стефан Тафров, експертът по отбрана Велизар Шаламанов, адвокат Емил Георгиев, местният председател Сева Памукчиева, юристи, специалисти по международни отношения, киберсигурност и софтуерно инженерство. Те са издигнати на вътрешни избори, а същинското гласуване ще се проведе по електронен път между 4 и 10 февруари чрез мобилното приложение на „Да, България”.

Според Христо Иванов основен приоритет за номинираните ще е да активизират усилията си България да получи своето място в ядрото на Европейския съюз и да елиминират всички фактори, които я обричат на периферно положение. „Всеки от тях има различен професионален опит и специализация, но всички са пригодни за тази задача по впечатляващ начин. Това са хора с огромна енергия и амбиция. Не са снахи, кръщелници, партийна номенклатура”, подчерта Иванов.

„Да, България” ще се яви на евроизборите в обща листа с ДСБ и „Зелените”, които се обединиха в „Демократична България”. Според Христо Иванов до местните избори няма време за преконфигуриране. „Гледаме на евровота като на първи тур на местните избори”, коментира лидерът на „Да, България” и подчерта, че ще работят за консолидиране на гласовете на всички демократично мислещи в България.