Поминък

Учредяват нов Съюз на овцевъдите, който ще защитава интересите на български и европейски животновъди

Европейски овцевъден съюз ще бъде учреден по време на кръглата маса, която ще се проведе в рамките на Шестия национален събор на овцевъдите в България (12-14 май). Във форума участие ще вземат представители на Асоциации от 24 държави.

„Това е структура, която досега е липсвала на цяла Европа и се надявам в годините да се утвърди и наложи като един стожер на овцевъдството за всички европейски държави, не само за тези, които членуват в ЕС”, заяви пред журналисти председателят на Националната овцевъдна асоциация Симеон Караколев.

До този момент потвърждение за участие в съюза са дали 24 държави, две от които са азиатски – Киргизстан и Казахстан

„Надявам се, че със съществуването на една такава структура, вече няма да има недомислици като Наредба № 3, заради която много фермери се отказват от субсидията, защото не могат да докажат производството си.”, допълни Караколев и изрази надеждата си всичко това да приключи по благоприятен за българския животновъд начин.

Очаква се на кръглата маса по въпросите за овцевъдството да присъства и новият министър на земеделието и храните. Пред Румен Порожанов представителите на Националната овцевъдна асоциация ще изложат исканията си, сред които на първо място е информация относно развитието по въпроса за Наредба № 3 – дали има опасност от спиране на схемата, а ако има такава, какво може да се направи, за да се предотврати. Караколев допълни, че Асоциацията е подала жалба до Върховния административен съд, чието решение ще излезе в средата на лятото. Второто искане е овцевъдството да бъде приоритет, да бъдат разработени спешно средносрочни мерки, в рамките на програмния период до 2020г., които да се прилагат по най-успешния начин.

По думите на Караколев организацията на потребителите е приоритет на Министерството, а досега няма нито един одобрен проект. Само овцевъдите са подали около 10 проекта.

С учредяването на Съюза на овцевъдите в Европа ще се работи за промяна на организацията на пазара, нови схеми за подпомагане и налагане на таван на субсидиите. Съюзът ще излезе със становище за развитието на политиката в сектор „Овцевъдство” и ще настояват за среща с ръководството на Европейската комисия, допълни председателят на Националната овцевъдна асоциация.

Симеон Караколев посочи и друг основен проблем на програмите за субсидии:

„В България и Румъния има проблем със свръхсубсидирането на зърнепроизводството. Навсякъде в Европа плащанията са на стопанство, обвързани са с производство. А около 50 милиона от средствата по мярка 10 и 11 в България отиват за субсидиране на насаждения, в които няма продукция.”

Караколев допълни, че Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България очаква финансиране на проекта за интернет платформата „European sheep network“.