Денят

Европейският център с разнообразни инициативи във Велико Търново, Лясковец, Джулюница и Разград

Първото отбелязване на Деня на Европа – 9 май, във Велико Търново се проведе по покана на делегацията на Европейската комисия, когато България все още мечтаеше да стане член на Европейския съюз. 21 години по-късно нашият празник е белязан с разумния и успешен край на българското председателство    на Съвета на ЕС, коментира Теодора Калейнска – ръководител на Европейския информационен център в старата столица. Тя припомни, че центърът е организатор на поредица от инициативи, посведени на Деня на Европа.

Десетки малчугани от детските градини във Велико Търново днес се включиха в Европейския детски празник в парк „Марно поле” във Велико Търново с много веселие, изненади и надпревари.

 „Забавно пътуване в Европа” направиха учениците в ОУ „П. Славейков” в Джулюница. В него бяха представени забавни игри за запознаване с основните традиции, обичаи, символи на различни европейски страни. Част от представлението бяха и споделените преживявания на деца, чиито родители работят в европейски страни.Пъстър „Европейски детски празник” проведоха днес и в училище „Цани Гинчев” в Лясковец.

През следващите три години Европейският информационен център във Велико Търново ще организира различни инициативи на територията и на Разград”, сподели ръководителят му Теодора Калейнска. Днес в Регионалната библиотека там четвъртокласниците участваха в Европейски библио маратон и детски празник.

Инициативата „Кулинарна Европа. Презентиране на политики за безопасност на храните” бе реализирана днес в Колежа по биотехнологии на Русенския университет в Разград.

Двудневна студентска конференция с повече от 30 доклада, свързани с дебата за бъдещето на Европа”, ще се проведе в началото на следващата седмица. Неин домакин отново ще е Разград, а участниците са от Русенския университет в града и ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” във Велико Търново.