Любопитно

Европейската комисия дава препоръки за безопасно пътуване

Все повече страни в Европа обмислят премахване или облекчаване на ограниченията за пътувания през лятото, ако здравната ситуация позволява. С постепенното вдигане на ограничителните мерки се отварят възможности за пътувания и туризъм. А ето и какво препоръчва Европейският съюз за безопасността на пътниците.

Хората, които биха искали да се възползват, ще трябва да спазват инструкциите за хигиена и безопасност на националните власти. Но Европейската комисия представи насоки и препоръки, за да помогне за координиране на изискванията в рамките на ЕС.

Препоръки на Европейската комисия за безопасно пътуване

Резервирайте билетите и се регистрирайте онлайн, за да избегнете по възможност опашките. Спазвайте социална дистанция при оставяне на багажа, проверки за сигурност, натоварване и вземане на багажа. Броят на пътниците може да бъде по-малък от обикновено и да бъдете помолени да седите на разстояние от другите пътници, които не са част от семейството Ви. Ако е трудно да се гарантира спазването на дистанция, може да бъдете помолени да носите маска. По време на пътуването може да не се предлагат храни, напитки и други стоки. Възможно е превозвачите да поставят защитни бариери в превозното средство – например, между пътниците и шофьора на автобус. Може да бъдете помолени да се качите от задната врата. Шофьорите следва да отварят вратите автоматично на всяка спирка, за да не се налага на пътниците да докосват копчета или дръжки.

Гарите, пристанищата и летищата следва да осигуряват редовно почистване и дезинфекция, следва да има и санитарни препарати, включително в превозното средство. Необходимо е да има подходяща вентилация във всички видове транспорт. При анулиране на билети пътниците могат да избират между възстановяване на средствата и пренасочване. Ако превозвачът предлага ваучер, правото Ви да искате възстановяване на средствата остава в сила.

Престой в хотели

Гостите на хотели и на други учреждения, предлагащи престой, следва да спазват социална дистанция, когато се намират в общи части. Те следва да се съобразяват и с други мерки за предотвратяване на инфекции – например, да ползват кърпичка или лакътя си при кашляне или кихане, да мият редовно ръцете си и да носят маски за лице.

Туристическите учреждения   трябва да предоставят на гостите си ясна информация още преди пристигане и да имат план за действия, ако се установи наличие на болни хора. Те трябва редовно да почистват често докосвани повърхности и да имат добри системи за вентилация. Персоналът в хотелите е необходимо да получи основно обучение за предотвратяване и контрол на инфекции.