Денят Коментари

Евгений Дайнов: Ако искаш природа, си я пази!

„Ако искаш да има природа, застани на барикадата и си я пази, няма кой да го направи вместо теб”, заяви във Велико Търново политологът и природозащитник проф. Евгений Дайнов.

„Всички изследвания показват, че българинът вече е възстановил чувството си за природата. ”, категоричен е поддръжникът на „Зелените”, който се позова на социологическо проучване, според което над 80 % от българите са отговорили с „ДА” на въпроса „Трябва ли да пазим природата, дори за сметка на икономическото развитие?”. „Предстои още една малка крачка – българите трябва да разберат, че ако искат да се радват на красивата си природа, трябва да воюват за нея”.

По думите му основният принцип в България е: там, където има природа, някой влиза в бой с хищниците, за да я опази, а случаят с казуса „Калиакра” е поредното доказателство за това. „Застрояването на защитената зона с шест ветропарка и едно голфигрище е нарушение на общностното право, затова и Европейският съд осъди държавата ни.”, допълни Дайнов.

Организаторът и основател на известния „Миндя рок фест” изтъкна и, че през деня публиката на фестивала прекарва времето си около реката и язовирите.

„Това нямаше да е така, ако преди няколко години не бяхме спрели безумната идея шест общини, от Стражица до Елена, да изсипват боклуците си в река Веселина. Всички от село Миндя щяха да избягат, ако това беше станало факт.”, коментира Дайнов и добави:

„Много мои приятели започнаха да си купуват къщи на село и аз ги предупреждавам, че което и село да изберат, те трябва да имат готовността да го пазят, защото винаги ще се намери някой, който ще се опита да ликвидира природата. Последният такъв пример е с мои приятели, които си взеха къща в едно село над Трън. А какво стана там – поставиха на карта бъдещето на региона, но 93  % от населението на общината гласуваха с „НЕ” на референдума за златодобива. Природата е на всички и трябва да я пазим”, категоричен е Евгений Дайнов.