Икономика Политика

Ева Майдел : Само срещу 1 евро на автомобил може да се спре манипулирането на километража

„България е сред най-засегнатите страни при автомобили с манипулиран километраж. Проучвания сочат, че до 80% от автомобилите в моята страна са с фалшиви данни за изминатите километри. Това е измама на потребителите, бизнесите и проблем за пътната безопасност в България като цяло. Разходите за решаване на този проблем възлизат на 1 евро на автомобил, както посочихме днес в доклада на Европейския парламент.“, заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по случай приетия днес доклад на Европарламента срещу манипулиране на одометрите на автомобилите.

 

Парламентът призовава за редица мерки за справяне с манипулирането на километражните данни за новите превозни средства, пуснати на пазара, и за тези, които вече са на пътя. Европарламентът посочва технически решения по отношение, както на хардуера така и на софтуера, които могат да бъдат вградени в превозните средства от производителя.

 

„Манипулациите могат да бъдат спрени: практиката показа, че събирането и обменът на данни за километража, каквото има в Белгия и Холандия, например, е довело до край на фалшифициране на данни от километража на автомобилите. Нужна е законодателна инициатива, която да спре различното третиране на потребителите на автомобили и която да гарантира функционирането на единния пазар на ЕС.  Призовавам Еврокомисията да предложи проектозакон, който да отрази нашите искания и предложени мерки.“, добави евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.