Икономика Политика

Ева Майдел: Малкият бизнес скоро ще може да разчита и на колективно финансиране от цяла Европа

„Днес в Европейския парламент одобрихме регламент, чийто докладчик бях за групата на ЕНП, който ще улесни значително финансирането на иновативни идеи и малки бизнеси в целия ЕС. По време на кризата с Ковид-19 видяхме колко лесно и бързо се събират средства за смислена кауза чрез платформи за колективно финансиране като Хелпкарма. Приетите днес текстове улеснят събирането на средства за бизнес цели, защото платформите за колективно финансиране, т.нар. краудфъндинг, ще работят с еднакви правила в целия ЕС, което ще осигури прозрачност, правна защита и ниски разходи.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ и ЕНП Ева Майдел днес, след приемане на регламента в Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент.

 

„Всеки човек или компания може да представи проект на специални онлайн платформи и така да спечели доверието на много, макар и по-малки инвеститори, включително и обикновени физически лица. Това увеличава шанса да се съберат нужните за реализирането средства, както и предоставя възможност за директна връзка между предприемача и бъдещи клиенти. Този модел работи много ефективно в САЩ и с новите правила целим да обединим потенциала на Европа за развитие и разрастване на иновативни бизнеси. Но също така да стимулираме повече хора да инвестират директно, дори и малки суми, в иновативни идеи, продукти и услуги“, допълни Майдел.

Българският представител в ЕП коментира, че съществуват различни видове колективно финансиране. Най-популярните са с партньорско кредитиране, с дялов капитал и чрез предоставяне на компенсации, най-често под формата на продукта или ваучер за услугата, когато са готови.

 

Освен допълнителна форма на финансиране за нови проекти, предприятия или идеи, успешна кампания за колективно финансиране може да подчертае потенциала и общественото доверие в бизнеса, което да улесни намиране на допълнително финансиране от други финансови източници, които ще приемат проекта за по-малко рисков.