Политика

Ева Майдел: Бъдещето на Европа е в ръцете на гражданите

„Дали Европа ще се движи напред към просперитет, или назад към разединение, зависи от всеки един от нас. Съдбата на Европа е в ръцете на гражданите.“, заяви председателят на Международното европейско движение Ева Майдел по време на откриващата церемония на най-голямото събиране на проевропейски сили в Европа. „Европа не се нуждае от нова война на ценности. Европа се нуждае от увереността и надеждата, които нашето минало ни дават, че сме способни да преодоляваме кризи и предизвикателства заедно.“, добави още Майдел.

 

Първото издание на „Democracy Alive“  събира всички  проевропейски партии (ЕНП, ПЕС, европейски либерали и зелени), гражданско общество, представители на бизнеса и неправителствения сектор. В продължение на три дни в Тесел (Холандия) европейските граждани имат възможността да се запознаят с политическите платформи за евроизборите, както и директно да задават въпроси към водещи кандидати за председател на Европейската комисия. „Има един ден на всеки 4 или 5 години, в който всички ние сме абсолютно равни и това е в деня на избори. Гласът на всеки един от нас има еднаква тежест и значение за нашето бъдеще.“, коментира председателят на международното европейско движение Ева Майдел в отговор на въпрос защо е важно да се гласува.

Сред специалните гости бе главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, който представи последните развития в отношенията между Обединеното кралство и Европейският съюз. В рамките на „Democracy Alive“ се провеждат дискусии и по темите заетост, умения, младежки политики, климатични промени, устойчиво развитие, конкуренция и др. Събитието се излъчва на живо чрез YouTube и европейският информажионен канал Euronews.