Образование Политика

Д-р Юлиян Петров: Трябва да мислим как да се освободим от учебниците, а не как да ги правим безплатни

„Трябва да мислим как да се освободим от учебниците, а не как да ги правим безплатни до XII клас, каквото предлага парламентарната комисия по образование. Водещи образователни системи в Европа вече са в естетика на преподаване, без да са в силна връзка към конкретния учебник и тема. По-скоро гледат към обединяване и междупредметни връзки – нещо, на което трябва да се научат българските учители. Ще стане бавно, но това е бъдещето“, коментира пред Общинското радио д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ при КТ „Подкрепа“.

По негови думи това означава, че  учителите ще имат свободата кое помагало да използват и в голяма степен ще минимизират някои отрицателни ефекти от недотам добрите учебници. „Публична тайна е, че не всеки учебник е достатъчно добър, макар да има оценка от учителя, но тя е фиктивна“, отбеляза експертът.

Според д-р Петров  необходим е кредит на доверие  към българския  учител, за да бъде той  свободен,  да стане иновативен и по-различен. „Не на последно място трябва да започнем обучение на учителите, защото създаваме нова СТЕМ среда и специализирани кабинети. И всички  тези неща трябва да стават паралелно с промяна на естетиката на образованието. Увеличението на учителските заплати е много важно. То най-малко ще ни даде възможност да имаме  млади учители, което е доста спорно на този етап, но от там насетне промяната вътре в системата трябва да я правим постепенно с всички учители, да помислим за образование, което е насочено в цикъл от образователни дисциплини, да погледнем към преподаване без учебници, а само с помагала, което виждаме в Европа. Засега в България повече го говорим, отколкото да сме свършили нещо фундаментално“, посочи д-р Юлиян Петров.

Анализ на дванадесет неработещи политики в системата са направили експертите от Синдикат „Образование“. Като неуспешни се отчитат политиката за атестиране на педагогическите специалисти, създадените обществени съвети,  административната натовареност на учителите. Резултатите от изследването са представени в МОН и парламентарната комисия по образование. „Важно е, че там  има разговор за промени в Закона за училищното и предучилищното образование, но няма здрава връзка между нас и тях. А ние, учителите, сме с най-вярната експертиза за системата, подчерта д-р Петров, като не премълча, че някои партии си правят политически пиар с внесените от синдикалистите законодателни изменения.