Здравеопазване

Д-р Хр.Димитров: Промените в имунизационния календар да се направят след сериозно обсъждане

      Да бъде въведена в експлоатация единната система за имунизации, за да се намали администрирането, апелират лекарите. Повод за това са предложените за обсъждане промени в имунизационния календар у нас и мерките за контрол на изпълнението му, които допълнително ще натоварят най-вече джипитата. Това коментира за Общинското радио д-р Христо Димитров – председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Велико Търново. Той обясни, че стартирането на единната система за имунизации ще позволи на всички институции с отношение към въпросите с ваксините, включително и на здравното министерство, да имат в реално време информация за всяко едно дете или възрастен.

Предложенията за промени в имунизационния календар са в две посоки. Някои от колегите изразяват притеснения от редуциране броя на проба Манту и евентуалната имунизация с БЦЖ на 11 години. Според тях това ще понижи защитата на населението от туберкулоза. От друга страна Министерството на здравеопазването предлага това, базирайки се на европейския опит и факта, че в някои страни от континента дори не се поставя такава ваксина”, обясни д-р Христо Димитров.

Друго предложение е промяна от три на две имунизации срещу пневмококовия бацил. „Част от настроенията на родителите също са в тази посока. Основанията за него вероятно са на база добрия имунен отговор на организма, който се получава. Ние питаме защо обаче не е включена и този път ваксина срещу варицела”, каза още д-р Димитров. Той сподели, че всичко трябва много прецизно да бъде анализирано и решения за промени в имунизационния календар да се вземат след обстойни анализи от специалистите.