Здравеопазване

Д-р Христо Димитров е новият председател на РК на БЛС във Велико Търново

Той бе избран от колегите си на отчетно-изборното събрание и смени д-р Янка Минчева. Завършил е медицина през 1993 година. Работи в системата на Спешна помощ и в Държавната белодробна болница в Омуртаг. След закриването й започва работа във Велико Търново. От 2000 година  д-р Христо Димитров е общопрактикуващ лекар. Той е досегашен заместник- председател на РК на БЛС във Велико Търново, председател е на Регионалната структура на джипитата и заместник-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. „По един или друг начин съм преминал цялата структура на здравеопазването и съм преживял лично промените и реформите в системата. Надявам се с новия Управителен съвет, Контролната и Етичната комисия да отговорим на очакванията на колегите, за да могат да работят по-спокойно, по-качествено и с подходящото възнаграждение за труда си”, коментира д-р Димитров. Той уточни, че един от приоритетите в дейността на новото ръководство ще е подобряване на комуникацията между различните звена в системата – първична, специализирана,  болнична и спешна помощ. Според него с натрупаните грешки от старта на здравната реформа се е получило едно недоверие между лекарите в различните сектори.

„Съвременната медицина е много напреднала, но все още е длъжница на пациентите. Трябва да работим така, че да излекуваме не една или друга болест, а да постигнем цялостно чувство на здраве у нашите пациенти, което означава и по-добро качество на живот”, каза д-р Димитров. Той подчерта, че РК на БЛС във Велико Търново е една от най-активните в страната. Нейни представители участват в преговорния процес по подписването на Националния рамков договор, както и в работата с Министерството на здравеопазването за изготвяне на наредби. Целта на новото ръководство ще е възстановяване авторитета и позициите на Българския лекарски съюз и неговото участие за решаване на проблемите в здравната система.

Създаване на условия за развиване и специализиране на младите лекари, така че те да останат да работят у нас, ще е другият приоритет на новото ръководство на РК на БЛС във Велико Търново. „В момента тя има 680 членове. През последните години те намаляват, а средната възраст в гилдията е 58-59 години”, разказа още новият й председател д-р Христо Димитров.

Новоизбраните заместник-председатели на колегията са д-р Милена Владимирова, д-р Маргаритка Йонова и д-р Галина Гарева. Секретар е д-р Мавроди Калейнски. Председател на Комисията по професионална етика е д-р Чавдар Владимиров, а Контролната комисия оглави д-р Владимир Величков.