Здравеопазване

Д-р Христо Димитров: Все още доболничната помощ е уязвима в новата обстановка

Все още създадената организация на работа в епидемичната обстановка не защитава категорично работещите в доболничната помощ, смята д-р Христо Димитров – председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Велико Търново. Не са осигурени достатъчно  предпазни средства за екипите по места, а в кабинетите на личните лекари могат да са първите контакти със заразените с коронавируса. „Ако такъв пациент посети лекарската практика, тя трябва да остане под карантина поне 14 дни. А нашите болни да ги поеме колега. Възможно е при такива обстоятелства затваряне и на повече лични или групови практики. И както системата работи добре, да се окажем в по-сложна ситуация”, коментира д-р Димитров.

Коронавирусът поразява директно долните дихателни пътища, кашлицата е суха. Другите инфекции обикновено започват с хрема, болки в гърлото, а появата на кашлица говори вече за усложнения. Обикновено и в двата случая болният е с температура. „Не е нужно при първи неразположения да се ходи веднага при личния лекар, добре е свързването с него да се направи по телефона. Ако има влошаване на състоянието, тогава пациентът задължително трябва да отиде при своето джипи. Това става с предварително записан час, за да се минимизира чакането и контакта с останалите болни, дошли за преглед. В кабинета се отива след осигуряване и на маска”, съветва д-р Христо Димитров. Той призовава да бъдем отговорни към себе си, за да запазим своите близки и околните.

Ако в скоро време не овладеем ситуацията с новия коронавирус, трябва да набележим мерки и за другите важни неща. Защото животът продължава и нито останалите инфекции са си взели почивка, нито сърдечно-съдовите и останалите сериозни заболявания са в отпуск. Това важи и за ваксините, чието пропускане в определена възраст може да доведе до взривове на различни заболявания. Вариант трябва да се намери и за женските консултации, ако епидемията с коронавируса продължи. Защото бременността се развива и трябва да сме сигурни, че сме направили необходимото да се роди здраво дете”, каза още д-р Христо Димитров.