Култура

Д-р Радка Пенчева събра съмишленици в РНБ за своя 60-годишен юбилей

   С представяне на книгата си „Морето на Българина” в РНБ „П.Р.Славейков” във Велико Търново д-р Радка Пенчева чества своята 60-годишнина. Да я поздравят с юбилея дойдоха колеги, приятели и съмишленици.

Тематиката на творбата с подзаглавие „Морски етюди в българската литература 1924-1944 година” е далеч от професионалните й занимания, които основно са свързани с изследване през годините на живота и творчеството на големия български писател Емилиян Станев. В неговата къща-музей д-р Радка Пенчева работи от 1987 година, а от 1991-а е завеждащ на обекта, който е част от Националния литературен музей.

  „Морето на Българина” има премиери във Варна и Бургас, където аудиторията е приятно изненадана, че автор от вътрешността на страната се вълнува от творчеството за морето. Д-р Пенчева сподели, че в книгата събира свои изследвания по темата през годините. Според нея тази литература трябва да се огледа, защото за известни и по-малко популярни автори тя е била тихо творческо пристанище, лишено от политически окраски.             Цялостното творчество на д-р Радка Пенчева   представи литературният критик Владимир Шумелов. Той подчерта, че тя е въвела усет не само да открие недостъпното в изследванията си, но и да го поднесе по интересен научен начин. А уникалното и първо по рода си у нас изследване за творили на морска тематика наши автори коментира доц.д-р Калина Иванова – директор на Регионалната библиотека. Важен акцент в книгата „Морето на Българина” е частта за дейността на Българския народен морски сговор, който има клон и във Велико Търново през миналия век.

  С благодарност за партньорството през годините д-р Радка Пенчева получи от директора на библиотеката картина. А тя върна жеста като дари последното издание на книгата „Антихрист” на Емилиян Станев. Същата творба и „Крадецът на праскови” д-р Пенчева подари и на библиотеката в любимото си село Ганчовец.