Денят

Д-р Иван Иванов: Зеленият сертификат е по-цивилизована интервенция отколкото КПП-тата

„Приемам зеления сертификат като по-поносима административна мярка. За мен тя е по-цивилизовано договорена като интервенция, отколкото да има КПП-та или локдаун и тотално затваряне на всичко. Сертификатът изисква и персонална отговорност от всеки от нас – не само  държавата да казва какво трябва да направим, какво забранява или какво разрешава. Възприемам зеления сертификат като възможност ние също да предприемем определени действия, за да можем социално да се съхраним“. Това заяви пред Общинското радио д-р Иван Иванов, социален и клиничен психолог, преподавател във Великотърновския университет.

Според него COVID  кризата засяга всички ни. „Тя е симптом на това как ние се справяме като общност и като общество и няма как да оцелеем, ако действаме единично. Трябва да приемем факта, че коронавирусът е световна заплаха, че сме в извънредно положение и в този смисъл са необходими извънредни мерки. Това не е партизанска битка. Това е война“, каза той.

За психолога отпадането на изискването за зелен сертификат в изборния 14 ноември е парадокс. „Но пък, ако той се изисква, би нарушил изконни граждански права, каквото е правото на избор. Надявам се, първо, дотогава тази вълна да е поотминала и, второ – хората да си дадат сметка, че трябва да бъдем публично и обществено отговорни“, коментира д-р Иванов.