Здравеопазване

Д-р Енчо Ботев стана посмъртно носител на отличието на Молловите дни

Наградата с името на основателя на БЛС – д-р Димитър Моллов, бе присъдена посмъртно на д-р Енчо Ботев – специалист УНГ, отдал близо 40 години на своите многобройни пациенти. Почетната грамота и плакета получиха на специална церемония близките му на финала на тазгодишните осми Моллови дни, които се проведоха на Арбанаси. За пореден път техен домакин беше Районната колегия на съсловната организация във Велико Търново.
Събитието уважиха зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова, президентът на Югоизточноевропейския медицински форум и председател на сдружение „Български лекар” доц. д-р Андрей Кехайов, главният секретар на съсловната организация д-р Ст. Борисов, членове на Управителния съвет на БЛС, председатели и лекари от 10 районни колегии в страната, както и много други гости – общо 80 участници.
Форумът започна с презентация и разказ за „Книжовното наследство на д-р Димитър Моллов“ на домакина д-р Христо Димитров. Малко известни подробности за живота на д-р Моллов разказва неговият правнук Димитър Моллов.
Гергана Стоянова – специалист ключови клиенти на CredoWeb, напомни на аудиторията на 8-те Моллови дни, че Българският лекарски съюз е най-големият обучител в здравната платформа на България, която за поредна година е и основен медиен партньор на форума.
Вниманието на всички участници в 8-те Моллови дни ангажира доц. д-р Боян Кутевски с лекцията „Директна комуникация с пациентите – предизвикателства и решения /Всичко е лично!/“. Експертът по комуникативни умения обясни и за „Думите, които лекуват“, за правилото „27/9/3“, как лекарите да имат ясна и ефективна комуникация със своите пациенти и ред др.
Разгорещени дебати предизвика лекцията на съдия Елица Стоянова от Окръжен съд – град Добрич. Очаквано презентацията й за „Наказателноправни и гражданскоправни параметри на лекарската грешка“ провокира десетки въпроси от участниците в 8-те Моллови дни.
Пълна зала с медици посрещна проф. д-р Боряна Делийска, дмн от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Гост-лекторката представи темата „Бъбречна патология и бременност“, която оказа се вълнува не само нефролозите, а и акушер-гинеколозите, както и лекарите по обща медицина.
Нестандартен подход и задълбочени познания показа и специалистът по ортопедия и травматология в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ АД д-р Калоян Йорданов. Младият лекар и лектор в 8-те Моллови дни на РК на БЛС презентира темата „Остеопорозата – епидемията, която не виждаме!“.
Финалната лекция на 8-те Моллови дни на РК на БЛС – Велико Търново, които по традиция се провеждат в хотел „Севастократор“ в Арбанаси, бе на д-р Сибила Маринова по темата „Мозъчна смърт и донорство – един по-различен поглед“. Началникът на ОАИЛ в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ АД, координатор по донорство и носител на приза „Достойните българи“ за 2018 г. очерта законовите и медицинските параметри на донорството и трансплантациите у нас.
За тържествена атмосфера вечерта на 26 май допринесе поздравът на кмета на Община Елена инж. Дилян Млъзев към всички участници във форума.