Образование

Д-р Валентин Точков гост в час по кариерно ориентиране

Открит урок на тема „Моето призвание е да бъда лекар” изнесе пред петокласници в ОУ „Св. Патриарх Евтимий” д-р Валентин Точков. Той е завеждащ Педиатричното отделение в областната болница и общински съветник от групата на ГЕРБ в местния парламент. Д-р Точков сподели пред учениците, че неговите родители са били медици. И когато се е разболявал като малък –  го спирали от училище, забранявали му да играе любимите си и до ден-днешен футбол и баскетбол. Това го е подтикнало да помага на децата да оздравяват по-бързо.

„Трябва да знаете, че няма лоши професии. За едни една професия е добра, за други – лоша, но вие във времето ще прецените кое ви се отдава най-добре, ще ви носи удоволствие и удовлетворение и ще го правите с желание. Не е фатално човек да сбърка в избора на професия. Ако не ви харесва – откажете се”, каза педиатърът, като посъветва момичетата и момчета да се обръщат за подкрепа първо към семействата си и после към учителите. „Обществото  трябва да  направи така, че ние да бъдем в помощ един на друг и тогава  държавата ни ще успее. Преди 30 години хората смятаха, че като напуснат България, ще се чувстват много добре. Мина този период. Вие сте бъдещето на нацията и трябва да знаете, че най-добрата реализация е тук – в България. Каквото и да работите, България е вече мястото, където вие ще се реализирате, ще се чувствате добре, щастливи и пълноценни”, обобщи д-р Валентин Точков.

Обученията по кариерно ориентиране и консултиране  започнаха от началото на тази година по инициатива на кмета Даниел Панов. „Целта е по-малките ученици да получат помощ при избора на специалност в гимназиите и средните училища, а по-големите да се запознаят с възможностите за професионална реализация  както след средното, така и след висшето образование”, обясни Даниела Марова, ръководител на кариерния център във Велико Търново.

По време на срещите се представят профилите на различни професии. Предвижда се учениците да гостуват във фирми и предприятия, за да се запознаят на място с организацията на работа, с новите технологии при производствата, с моделите на управление. „Това ще бъдат едни от начините за сближаване на връзката между образованието, бизнеса, пазара на труда, а също и за популяризиране на професиите с най-голяма нужда от квалифицирани кадри”, допълни Марова.

Председателят на Постоянната комисия по образование, наука и култура проф. Михаил Харалампиев, началникът на РУО инж. Розалия Личева, директорът на ОУ „Св. Патриарх Евтимий” Иваничка Петкова и заместниците й присъстваха на открития урок.