Култура

„Духът на поета” по Стефан Цанев премиерно във Велико Търново

Две премиерни дати обяви Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов” за пиесата „Духът на поета” по Стефан Цанев – 8 и 15 февруари. Спектакълът започва от 19 часа и ще се състои в Камерна зала на културната институция. Публиката ще види Детелин Кандев в ролята на Стефан Стамболов и Иван Митев, който се превъплъщава в образа на Захари Стоянов. Развълнувани, след поредната репетиция, те дадоха интервю за Общинското радио, за да споделят чувствата, които изпитват, дни преди срещата с любимата си търновска публика. Усилен творчески процес, в който целият екип живее, диша, сънува с „Духът на поета”. Това се усеща, когато външен човек като нас прекрачи прага на търновския театър. Двамата актьори се допълват един друг, довършват изреченията си и говорят като един.

Пиесата събира на сцената двете личности, всяка от които противоречива и интересна. Но странното и изключителното не е срещата помежду им, а особената мистика, която витае във въздуха, обясняват Митев и Кандев. Посланията, които „Духът на поета” оставя, звучат внушително и съвременно. Отношението между главните герои преминава през Христо Ботев. Присъствието на поета-революционер загатва неговият портрет, но през цялото време духът му категорично се усеща от публиката. „Те двамата, разговаряйки и чудейки се как да излязат от тази мистика, в която се намират, говорейки индиректно и за самия Ботев, те възхваляват поета Ботев. Героите трябва  да решат дали поетът трябва да остане жив в съзнанието на народа или живият човек да остане жив в паметта на народа. Ето това е големият конфликт и днес”, коментира Иван Митев.

Диалозите между Стефан Стамболов и Захари Стоянов са исторически верни и точни, но в същото време съобразени със съвремието ни днес.

МДТ „Константин Кисимов” е втората културна институция в България, поставяла пиесата „Духът на поета” след Народния театър „Иван Вазов”. „Това е поредната пиеса на МДТ „Константин Кисимов”, с която показваме абсолютното си самочувствие на български творци. Благодарим и на ръководството, и на Община Велико Търново, които ни подкрепят изключително много”, подчертаха актьорите. И допълниха, че имат договорка с директора на Регионалния исторически музей Иван Църов постановката да бъде представена в музея „Възраждане и Учредително събрание” пред туристически групи и гости на града в един по-късен етап.

На премиерата от търновския театър се надяват да присъства и самият Стефан Цанев, който е бил драматург на институцията в края на 90-те.

Режисьор на „Духът на поета” е Антони Цонев. Художник – Лидия Къркеланова. Музикално оформление – Петър Атанасчев. Участва още Георги Тодоров в ролята на Гунчо.

Целия разговор с актьорите за представлението „Духът на поета” очаквайте следващата седмица е ефира на 98 FM.